Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi sütemények

2012.12.18


Édes Mikulás

 

 

Hozzávalók: (20-22 darabhoz)

  • 125 g méz
  • 50 g barna cukor
  • 75 g vaj
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 250 g liszt
  • 50 g őrölt mandula
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 100 g mandula
  • 1 evőkanál porcukor
  • 125 g porcukor
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • piros ételszínező

Tegyük lábasba a mézet, cukrot és a vajat, majd kis lángon melegítsük addig, amíg a cukor megolvad. Hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a tojásfehérjét és a fűszereket. Tegyük egy tálba a lisztet, őrölt mandulát és a sütőport. Öntsük rá a mézes keveréket, majd gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 5-6 mm vékonyra. 20-22 ötágú csillagot (kb. 9 cm átmérőjű) szúrjunk ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, és előmelegített 200 fokos sütőben süssük körülbelül 5 percig. Hagyjuk kihűlni. A marcipánt 1 evőkanál porcukorral és piros színű ételfestékkel gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk belőle 10-11 db 6 cm átmérőjű kört és 20-22 db 1,5 cm átmérőjű kört. A nagy köröket felezzük el, az lesz a Mikulás sapkája. A kisköröket is felezzük el, az lesz a Mikulás keze. 125 g porcukrot és a citromlét keverjük össze. Tegyük egy zacskóba és vágjuk ki a sarkát. A Mikulásokat díszítsük vele, majd a cukorgyöngyökkel. Hagyjuk megszáradni.

 

 

 

 

Csokoládés csizma

 

Hozzávalók: (55 darabhoz)

  • 150 g puha vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 350 g liszt
  • 100 g étcsokoládé
  • 15 g kókuszzsír

A puha vajat, porcukrot és a vaníliás cukrot kézi mixerrel krémesre keverünk. Adjuk hozzá a tojást, keverjük bele, majd a liszttel és a kakaóporral gyúrjunk tésztát. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük 1 órára hűtőbe. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, és vágjuk ki a (kb. 6 cm magas) csizmákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük ki egymás után a csizmákat. Előmelegített 200 fokos sütőben körülbelül 8 percig süssük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. A csokoládét daraboljuk fel, a kókuszzsírral együtt tegyük egy tálba, és vízgőz fölött várjuk meg, míg a csoki megolvad. Kenjük meg a csizmákat a csokival, és szórjuk meg díszítésül. A csizmákat tegyük körülbelül 1 órára hűtőszekrényben, amíg a csokoládé megdermed.

 

 

 

 

 

 

 

Hóember

 

Hozzávalók: (20 darabhoz)

  • 150 g vaj
  • 75 g cukor
  • 250 g liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 75 g őrölt mandula
  • 1 tojás
  • 150 g fehér csokoládé
  • 1-2 teáskanál pisztácia
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • cukorgyöngyök, drazsék

A vajat kockázzuk fel, majd ujjaink hegyével morzsoljuk el 250 g lisztbe. A cukrot, vaníliás cukrot, 50 g őrölt mandulát és a tojást adjuk hozzá, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk fóliába, és tegyük be fél órára a hűtőbe. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk körülbelül 5 mm vastagságúra. A hóembereket (kb. 10 cm hosszú) vágjuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Egymás után előmelegített 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük ki, majd hagyjuk kihűlni. Vízfürdő fölött olvasszuk meg a fehér csokoládét, közben daraboljuk fel a pisztáciát. A csokoládét tegyük zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát, majd rajzoljuk vele körbe a hóembert. Szórjuk meg a hóember sapkáját a maradék őrölt mandulával, az alját kókuszreszelékkel. Dekoráljuk szív vagy cukorgyöngyökkel és a feldarabolt pisztáciával.

 

 

 

 

Rudolf, a rénszarvas

 

Hozzávalók: (18 kis-és nagy rénszarvashoz)

  • 200 g hideg vaj
  • 325 g liszt
  • 50 g őrölt mogyoró
  • 125 g + 100 g + egy kevés porcukor
  • 1 púpozott teáskanál kakaópor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • piros és barna cukorgyöngy

Daraboljuk fel a vajat, és morzsoljuk bele az ujjhegyeinkkel a 325 g lisztbe. Adjuk hozzá az őrölt mogyorót, a 125 g porcukrot, a kakaóport és a tojást, gyors mozdulatokkal gyórjunk belőle tésztát. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen. Ha van rénszarvas kiszúrónk, akkor dolgozzunk azzal, ha nincs, akkor sütőpapírból vágjunk mintát, és a sablon alapján vágjuk ki a rénszarvasokat. Előmelegített 175 fokos sütőben 12 percig süssük. Majd vegyük ki a sütőből a rénszarvas kekszeket és hagyjuk kihűlni. 100 g porcukrot keverjünk simára kevés vízben, majd tegyük zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát, és díszítsük ki a rénszarvas orrát, száját, szemét, szarvát, farkát és patáit. Az orrának tehetünk piros cukorgyöngyöt, szemének pedig barnát (ez lehet akár egy olvasztott csokoládéból is). Legvégül hintsük meg porcukorral.

 

 

 

 

Kávétorta

 

 

Sok háziasszony itt szokott elakadni, szétválasszam a tojást vagy ne? Nem szükséges. Apró szakmai titok, a cukrászdákban sem bíbelődünk ezzel, hiszen 40-50 darab tojás szétválasztása akár fél óra is lehet. Persze ott kerül hozzá állományjavító is, amit otthon nem fogunk beletenni, de a tojások szétválasztása nélkül is szuper piskótát készíthetünk.

A tökéletes piskóta receptje:

1 tojáshoz 1 ek. cukor és 1 púposabb ek. liszt. Ehhez jönnek még a járulékos anyagok, mint például a sütőpor, a kakaópor, esetleg dió, mák, mandula.

Egy 20 centiméter átmérőjű formához:

Üss egy tálba 8 tojást 4 ek. forró vízzel. Egy kisebb tálba mérj 8 ek. cukrot és esetleg egy csomag vaníliás cukrot. Egy másik tálba 8 púposabb ek. lisztet, 1 kiskanálnyi sütőport és 1ek. kakaóport. (Aki izgul, hogy nem emelkedik majd fel, adjon hozzá nyugodtan fél kiskanálnyi szódabikarbónát is.) A tojást kezd el verni, először alacsony fokozaton, majd emeld a fokozatot 4-5-re. Kanalanként add hozzá a cukrot. Akkor jó, ha már szinte teljesen fehér, habos és alig folyós az állaga. Ekkor kanalanként szórd rá a kakaós lisztet és nagy, laza mozdulatokkal keverd el. A sütő eközben már melegedjen fel 200 fokra. Készítsük elő a tortaformát!

Célszerű eldönteni, hogy a piskótát egyben sütjük ki vagy laponként. Egy gyengébb teljesítményű sütőnél az egyben sütés egyenlő a katasztrófával, mert mire megsül, a közepe és az alja csúnya kérges lesz, a teteje pedig szalonnás. Ha kezdők vagyunk, akkor is inkább a laponként való sütést ajánlom.

Vágjunk 3 karikát sütőpapírból. A forma oldalát ne vajazzuk és ne lisztezzük ki, mert ez akadályozza a szép emelkedést. Ha laponként sütünk, akkor minden lapra kb. 2 nagyobb merőkanálnyi tészta fog jutni. Amikor betesszük a tésztát a sütőbe, azonnal vegyük le a hőfokot 160 fokra, és süssük 10 percig a piskótát úgy, hogy ne nyissuk ki az ajtót! Ezután még 5-10 perc lehet a sütési idő, itt már kinyithatjuk egy-kétszer, de ne gyakran, mert összeesik. Amikor megsült, szórjuk le a tetejét kevés liszttel és kenőkéssel válasszuk el a tortaforma oldalától. Így járjunk el még kétszer és kész is a 3 tortalapunk.

 

Kávékrém elkészítése:

Főzzünk le 1 dl erős kávét és keverjünk bele 1 csomag zselatint (ha lapzselatint akarunk használni, akkor 4 lapot). Kevergessük pici habverővel vagy kanállal gyorsan, hogy a zselatin olvadjon és a kávé is kihűljön.

Verjünk fel fél csomag vaníliás cukorral és fél csomag habfixálóval 4 dl tejszínt. Amikor a kávé már teljesen kihűlt, öntsük a felvert tejszínhez és habverővel dolgozzuk össze. Kicsit lágyítani fogja az állagát, így lehet hogy szükségünk lesz még a robotgépre is. Különlegesebb íz elérésének érdekében esetleg tehetünk hozzá egy tk. rumaromát is.

 

összeállítása:

A krém egyharmadát kenjük rá egyenletesen elsimítva. Helyezzük rá a következő piskótalapot és a krém másik harmadát. Végül zárjuk le a tortát a harmadik piskótalappal. A maradék krémet kenjük a torta tetejére és oldalára, de kb. 4 evőkanálnyit vegyünk ki a díszítéshez. A kenést legkönnyebben széles pengéjű késsel tudjuk elvégezni vagy spatulával. De tökéletes az a kés is, amivel a palacsintát forgatjuk. A lényeg, hogy ne legyen éles.

Habzsákba vagy tortadíszítőbe (ez is kapható a nagy áruházakban: érdemes figyelni rá, hogy a habzsák anyaga ne szövetből legyen, mert ez a nyomás során ereszt, így mire végzünk, több krém lesz rajtunk, mint a tortán. Kezdőknek a műanyagot ajánlom, haladóknak a belül szilikon-kívül vászon profi habzsákot, ami cukrászati boltokban kb. 600 és 1000 Ft körül mozog, különböző méretben kapható.) Töltsük be a 4 evőkanálnyi krémet és csillagcsővel nyomjunk minden szeletre egy-egy habcsillagot. A tetejét megszórhatjuk reszelt csokival, de akár olvasztott csokit is csurgathatunk rá.

 

 

 

Gesztenye torta

 

 

A piskóta az előző kávétortáéval azonos.

Gesztenye krém elkészítése:

1 csomag gesztenyemasszát lereszelünk kislyukú reszelőn, meglocsoljuk 2 tk. rumaromával. 3 dl tejszínt fél csomag habfixálóval és 1 csomag vaníliás cukorral felverünk, majd összekeverjünk a gesztenyemasszával.

 

A torta töltéséhez és díszítéséhez érdemes kicsit alálisztezni a tálat, hogy könnyebben mozgathatóvá váljon és sérülés nélkül áthelyezhessük a másik tálra, amire előzőleg tortacsipkét helyezünk. (Minden nagyobb áruházban kapható már.)

Tegyük az első piskótalapot a lisztezett felületre.

 



Gesztenye torta összeállítása:

 

A krém felét kenjük az alsó piskótalapra, a másik felét pedig a középsőre. Felvert tejszínhabbal kenjük le a tortát az oldalán és a tetején is. A tetejét hasonlóan díszíthetjük mint a kávétortánál, a habcsillagokba tetehetünk egy-egy szem meggybefőttet vagy dekorgyöngyöt is. Közepére szórhatunk még reszeltgesztenyét vagy esetleg színezett marcipánból kiszúrt csillagokat is.

Jó tanács a tortákhoz:

A torták készítése során praktikus, ha előre eltervezzük a különböző folyamatokat, több napra osztjuk a sütést:

  1. nap piskóták megsütése
  2. nap torták töltése
  3. nap díszítés

Így minden napra be tudjuk osztani a munkát és nem egyszerre vesz el sok időt a készítés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.