Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötletek és fogások

2012.11.04

Chocolate Chip CookieJó tanácsok az élesztős tésztákhoz

 

A következőkben néhány jó tanácsot szeretnénk adni a kalácsok és gyümölcskenyerek sütéséhez: Ha a tészta nem kel meg, akkor lehet, hogy folyékony zsiradék került az élesztőbe. A zsirailyenkor körülöleli az élesztősejteket, így azok nem képesek szaporodni. Ez inkább a zsiradékban gazdag kalácstészta esetében fordul elő. Javaslat: a tésztát először zsiradék nélkül keverjük be és hagyjuk megkelni, csak ezután gyúrjuk bele a lágy zsiradékot.

Szintén keletlen maradhat a tészta, ha a tejet és a zsiradékot a melegítés során véletlenül túlmelegítjük. Az élesztőgombák ugyanis hőre érzékenyek, legfeljebb 38°C -ot viselnek el. Az élesztő működése később is megszűnhet a kelesztés során, ha a tészta közvetlenül a fűtőtesten vagy egy forró vizes edényben és a hőmérséklet eléri a 40°C -ot vagy ennél magasabb értéket.

Néha a tészta azért nem kel meg a tálban, mert az élesztő túl hideg. Az élesztősejtek szaporodása ilyenkor nagyon lassú. A tészta kelesztéséhez a 25°C és 28°C közötti hőmérséklet az ideális.

Keletlen és kemény tésztát kaphatunk, ha túl sokáig keverjük a konyhai robotgéppel. A dagasztásnál a robotgépet kb. 5 perc elteltével kapcsoljuk ki. Nagyobb tésztamennyiség esetén is 10 percre van szükség a tészta dagasztásához.

Az élesztős és mézes sütemények tésztáját ollóval szépen formára szabhatjuk, mert az így kapott, simára vágott élek sütés után is tökéletesek maradnak. Olyan szabad kézzel formázott sütemények esetében, mint az angyal, a karácsonyfa vagy a Mikulás-csizma receptek, ez a módszer ajánlott. A tésztát nyújtsuk egy-két centiméter vastagságúra. Helyezzünk a tésztára papírsablont, majd vágjuk ki a formát.

 

 

Egyelőre ennyit volt türelmünk írni, majd máskor folytatjuk az Aprósütemények tésztáinak gyúrásával.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.