Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aprósütemények

2016.09.01

Mogyorós kagylók fehércsoki-habbal

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg pörkölt, hántolt mogyoró
  • 1/2 tk mézeskalácsfűszer-keverék
  • A töltelékhez:
  • 35 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek mogyorólikőr
  • 5 dkg nutella
  • 10 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
  • ELKÉSZÍTÉS

    1.  A tésztához gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, majd 10 percig hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük az egész tojást és a sárgáját is. A hideg vajat felaprítjuk, összegyúrjuk a liszttel, a porcukorral, a megőrölt mogyoróval és a fűszerrel. Beledolgozzuk a tojásos csokimasszát is, majd a hűtőbe tesszük 30 percre. 
    2. A töltelékhez finomra aprítjuk a fehér csokit, majd ráöntjük a felforralt tejszínt. Hozzáadjuk a mogyorólikőrt is, és a hűtőbe tesszük 1 órára. 
    3. A tésztából diónyi golyókat gömbölyítünk, mindet fém kagylóformába nyomjuk, és kialakítunk bennük mélyedést a tölteléknek. A kagylókat 180 fokos sütőben 10–12 percig sütjük. A tejszínes fehér csokit kemény habbá verjük. A mélyedésekbe kevés nutellát töltünk, majd sima csöves habzsákból nyomunk rájuk a fehércsoki-habból. Összeillesztünk 1-1 töltött kekszet, majd az egyik végüket a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártjuk.
    4. Cseresznyés tallérok
    5. HOZZÁVALÓK

      • 1/2 csomag omlós tészta
      • 6 ek meggylekvár
      • 10 dkg vaj
      • 10 dkg kristálycukor
      • 10 dkg őrölt mandula
      • 1 db tojás
      • 18 szem cseresznye
      • 1-2 ek mandulapehely
      • 7,5 dkg porcukor

      ELKÉSZÍTÉS

       

      1. Kisimítjuk az omlós tésztát, kissé kinyújtjuk, és köröket szúrunk ki belőle. A tésztakörökkel kibéleljük a muffinforma mélyedéseit, majd a hűtőbe tesszük 15 percre.
      2. Ezután mindbe egy kevés lekvárt kanalazunk. Habosra keverjük a vajat, a cukrot, a mandulát és a tojást. Elosztjuk a keveréket a tésztakosárkákban. Mindbe 3-3 szem kimagozott cseresznyét nyomunk, megszórjuk a mandulapehellyel, és kissé lenyomkodjuk a sütemények tetejét.
      3. A 200 fokra előmelegített sütő középső részén 15-20 percig sütjük. Kivesszük, és sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
      4. Simára keverjük a porcukrot 1-2 ek vízzel, a cukormázat habzsákba töltjük, végül vékony sugárban tetszőleges mintát nyomunk belőle a sütemények tetejére.

      Zserbógolyó villámgyorsan

       

       

      HOZZÁVALÓK

       

      • A golyóhoz :
      • 25 dkg háztartási keksz(darált)
      • 25 dkg dió (darált)
      • 20 dkg baracklekvár
      • porcukor ízlés szerint
      • A bevonathoz:
      • 15 dkg étcsokoládé
      • 1 evőkanál étolaj

      ELKÉSZÍTÉS

       

      1. Egy tálban összekeverjük a zserbógolyó hozzávalóit: a kekszet, a diót és a baracklekvárt (a lekvárból nem kell mindet felhasználni, a lekvár típusától függően kevesebb is elég lehet). Ízlés szerint édesítjük a porcukorral. 
      2. Amikor jól formázható, nem ragadós masszává állt össze a keverék, közepes méretű (kb. 3 cm átmérőjű) golyókat formázunk belőle. Az elkészült golyókat fél órára a hűtőbe tesszük.
      3. A csokit és olajat vízgőz felett összeolvasztjuk. A golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.
      4. Gyümlcsös-mézkrémes kosárkák

      HOZZÁVALÓK

       

       

      • Az omlós tésztához:
      • 27,5 dkg liszt
      • 15 dkg vaj
      • 2,5 dkg kakaópor
      • 12 dkg krémsajt
      • 2 ek tejföl
      • 4 ek porcukor
      • 1 db tojássárgája
      • 1/2 tk só
      • szárazbab a vaksütéshez
      • A töltelékhez:
      • 4 db tojás
      • 23 dkg méz
      • 1 tk őrölt fahéj
      • 15 dkg joghurt
      • 1 tk vaníliaaroma
      • 1/4 tk só
      • A díszítéshez:
      • 12,5 dkg szeder
      • 12,5 dkg áfonya

      ELKÉSZÍTÉS

      1.

      A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot. Az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

      2.

      A krémtöltelékhez az összetevőket botmixerrel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.

      3.

      Az omlós tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb átmérőjű linzerkiszúróval 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A formákba nyomkodjuk úgy, hogy peremük is legyen. Szárazbabbal megtöltjük mindet. A kosárkákat 190 fokon vakon 5-10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket.

      4.

      A kosárkákat megtöltjük a krémtöltelékkel, megszórjuk a megtisztított gyümölcsökkel, és további 15 percig 175 fokon sütjük. Akkor jó, ha a töltelék puding sűrűségűre szilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

      Fehér csokis képviselőfánk

      HOZZÁVALÓK

       

       

      • Az égetett tésztához:
      • 7,5 dkg vaj + a tepsihez
      • 11 dkg liszt
      • 3 db tojás
      • A krémhez:
      • 10 dkg kristálycukor
      • 3 dl habtejszín
      • 5 dkg fehér csokoládé

      ELKÉSZÍTÉS

       

      1. A töltelékhez lábasba szórjuk a cukrot, megolvasztjuk, majd kissé karamellizáljuk. Kis adagokban hozzáöntjük a felforralt tejszínt. Hozzáadjuk a felkockázott csokoládét, megolvasztjuk benne, azután kevergetve kihűtjük. Végül egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
      2. A tésztához felforralunk 2 dl vizet a vajjal és ½ tk sóval. Amint a vaj megolvad, beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig kevergetjük a masszát, amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk kissé hűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
      3. Az égetett tésztát habzsákba kanalazzuk, és a sütőtálcára 20 db apró halmocskát nyomunk belőle. 220 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd 190 fokon további 10 percig. Közben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, mert a fánkocskák összeesnek! Azután hagyjuk kihűlni őket.
      4. Kemény habbá verjük a karamellás-csokis tejszínt. Vízszintesen kettévágjuk a fánkokat, egy kevés habot simítunk mindegyik aljára, végül ráillesztjük a tetejüket.

      Lekváros kosárkák

       

      HOZZÁVALÓk

       

      • 35 dkg konyhakész omlós tészta
      • 1-2 tk étolaj
      • 16 ek vegyes gyümölcslekvár (eper, áfonya, sárgabarack)
      • liszt a szóráshoz

       

      ELKÉSZÍTÉS

      1.

      A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd apróbb köröket kiszaggatunk belőle. A tésztaköröket olajjal kikent apró tortaformácskákba simítjuk úgy, hogy peremük is legyen. Mindegyikbe 1-1 evőkanál lekvárt kanalazunk.

      2.

      150 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük a lekváros kosárkákat. Akkor jó, ha a tészta szép aranyszínű. Konyhai rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

      Marcipános szívek

      HOZZÁVALÓk

       

      • A tésztához:
      • 15 dkg liszt
      • 10 dkg margarin
      • 5 dkg porcukor
      • 1 db tojássárgája
      • A betöltéshez:
      • 20 dkg lekvár (bármilyen ízű)
      • 25 dkg fehér marcipán
      • porcukor a nyújtáshoz

      ELKÉSZÍTÉS

      1.

      A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

      2.

      A linzertésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, szíveket (vagy bármilyen más formát) szúrunk ki belőle. 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük, hagyjuk kihűlni, majd megkenjük őket lekvárral.

      3.

      Porcukorral megszórt deszkán laposra hengereljük a marcipánt, és annyi szívet szúrunk ki belőle, amennyi linzer szívünk van. Minden lekvárral megkent szívre egy marcipán szívet illesztünk.

      Kakaós kókuszgolyók gluténmentesen

      HOZZÁVALÓK

       

       

      • 15 dkg sűrített tej
      • 15 dkg kókuszreszelék
      • 10 dkg vaj
      • 1 db citrom reszelt héja
      • 1 ek rum
      • 4 ek kakaópor
      • 4 ek kókuszreszelék

      ELKÉSZÍTÉS

       

      1. A kókuszreszeléket, a vajat, a sűrített tejet, a citrom reszelt héját és a rumot összegyúrjuk, majd 5-10 percre betesszük a mélyhűtőbe.
      2. Ezután nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, aminek a felét cukrozatlan kakaóporba, a másik felét kókuszreszelékben forgatjuk.
      3. Tálalásig a hűtőben tároljuk.
      4. Étcsokoládés habcsók

       

      HOZZÁVALÓK

       

       

      • 2db tojásfehérje
      • 12 dkg porcukor
      • 1 tk vaníliaaroma
      • 12 dkg dió vagy étcsokoládé

      ELKÉSZÍTÉS

      1.

      A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Közben apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliaaromát. Az étcsokoládét vagy diót finomra aprítjuk, a habba forgatjuk, és a masszát teáskanállal a sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk. (Gyorsan dolgozunk, különben a massza összeesik.)

      2.

      A tepsit 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd a habcsókokat a kikapcsolt sütőben hagyjuk száradni egy éjszakán át.

      Rozmaringos keksz

      HOZZÁVALÓK

       

       

      • 20 dkg finomliszt
      • 4 dkg burgonyakeményítő
      • 8 dkg porcukor
      • 2 ek felaprított rozmaring
      • 1 db tojássárgája
      • 16 dkg puha vaj
      • 1 csipet só
      • liszt

       

      ELKÉSZÍTÉS

      1.

      A finomlisztet összekeverjük a burgonyakeményítővel, majd munkalapra szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a rozmaringot. A halom közepébe tesszük a tojássárgáját, és gyorsan összegyúrjuk a feldarabolt vajjal. Folpakba tekerjük, és a hűtőben 1 órán át pihentetjük.

      2.

      Liszttel meghintett munkalapon a tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 25 korongot szaggatunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, és 170 fokra előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük.

      Habos tallér recept

      Habos tallér

       

      hozzávalók / 8 adag

       

       

      • 20 dkg finomliszt
      • 20 dkg vaj
      • 5 dkg vaníliás cukor
      • 2 db tojássárgája
      • 20 dkg cukor
      • 3 csepp citromlé
      • 2 db tojásfehérje
      • 10 dkg sárgabaracklekvár
      • elkészítés

        1. A lisztet, a vajat, a vaníliás cukrot és a 2 tojássárgáját jól összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük
        2. Vékonyra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk.
        3. A tojásfehérjét a 20 dkg cukorral kemény habbá verjük, pár csepp citromlevet teszünk hozzá, és kiskanállal a tésztára kis halmokat rakunk.
        4. Megsütük.
        5. Ha kihűlt, egyet-egyet a baracklekvárral összeragasztjuk.

        Bagolyfiókák vaníliás tésztából

        Bagolyfiókák vaníliás tésztából

         

        hozzávalók / 10 adag

         

         

        elkészítés

        1. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral.
        2. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.
        3. A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet. Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.
        4. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
        5. Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vastagra. (Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.) Szaggassunk ki közepes méretű korongokat.
        6. A hulladék tésztából höndörgessünk apró golyókat, ezek lesznek a szemek. Tegyük egymás mellé, középre a korongra, majd kissé nyomjuk laposra. Tegyünk a szemek közepére 1-1 csokicseppet, azt is kicsit nyomjuk a tésztába.
        7. Egy szem törökmogyorót állítsunk élére a két szem alá.
        8. A pogácsaszaggatóval nyomjunk a fióka két oldalára 1-1 félkör alakú bevágást, de ne metsszük át teljesen.
        9. Majd egy villa hegyét nyomjuk a tésztába két helyen, ezek lesznek a lábak.
        10. Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.
        11. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
        12. Hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert melegen a csokicsepp elkenődhet, ha hozzáérünk.

        Baileys hengerek recept

         

        Baileys hengerek

        hozzávalók / 3 adag

         

        A piskótához

        A krémhez

        A mázhoz és a díszítéshez

        elkészítés

        1. A tojássárgáját a porcukorral, a vanillincukorral és a vízzel krémesre keverjük.
        2. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgához adjuk. Beleszitáljuk a lisztet, és jól elkeverjük.
        3. A masszát egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a piskótát megsütjük. (Alsó és felsősütés: kb. 200 °C előmelegítve, légkeveréses: kb. 180 °C előmelegítve, gáz: kb. 4. fokozat előmelegítve, sütési idő: kb. 8 perc.)
        4. A piskótát azonnal egy cukorral beszórt lapra borítjuk, a sütőpapírt hideg vízzel megkenjük, és óvatosan lehúzzuk. A tésztát egy nedves ruhával letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
        5. A krémhez a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük.
        6. Ezután a krémet egy nyomózsákba töltjük, és harmadát a hosszabbik oldal szélére nyomjuk, majd a piskótalapot annyira feltekerjük, hogy körbefogja a krémet.
        7. Az így kapott hengert levágjuk a piskóta többi részéről, majd szorosan papírba csomagoljuk. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Mindhárom hengert 3 órára hideg helyre tesszük.
        8. A hengereket feldaraboljuk. Ehhez a kést minden vágás előtt forró vízbe mártjuk, és megtöröljük. A darabokat fél órára ismét hideg helyre tesszük.
        9. A tortabevonót a tasakon található utasítás szerint megolvasztjuk, és egy tálkába öntjük. Villa segítségével a darabokat a mázba mártjuk. Ezután felolvasztjuk az ét tortabevonót is és feldíszítjük vele a hengereket.

        valentin napi töltött szívecskék 

        Valentin napi töltött szívecskék

         

        hozzávalók / 4 adag

         

        Hozzávalók a tésztához:

        Hozzávalók a krémhez:

         

        tészta elkészitése

        1. Egy kézi habverővel összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a sót, a borsot, a kávét és a fahéjat. Elektromos habverővel kikeverjük a vajat és a kristálycukrot. Addig keverjük, amíg halvány és puha nem lesz. A tejet, a vanília kivonatot és a tojást felverjük.
        2. A robotgép sebességét csökkentjük, és a vajhoz adjuk a tojásos keveréket. Amikor összevegyült, hozzáadjuk a lisztes keveréket is.(Ha szükséges, adunk hozzá még lisztet, hogy szép gombócot tudjunk a tésztából formázni.)
        3. A tésztát alufóliába tekerjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
        4. A deszkát meglisztezzük, és a tészta tetejét is, majd kb. egy ujjnyi vastagra kisodorjuk, és szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk.
        5. A sütőpapíros tepsibe kb. 1 cm távolságra tesszük a tésztát egymástól. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, és kb. 10 perc alatt készre sütjük a sütiket.
        6. A sütiket hideg helyre tesszük, hogy teljesen kihűljenek. Ezalatt az idő alatt elkészítjük a krémet.

        Krém elkészitése

        1. A csokoládét összetörjük, és hozzáadjuk a fűszereket. Egy csésze tejszínt felmelegítünk egy evőkanálnyi cukorral.Ezzel öntjük le a csokoládét, és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad.
        2. Hideg helyre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
        3. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a maradék 1 csésze tejszínt, és egy robotgép segítségével kemény habot verünk belőle.
        4. Egy habzsák segítségével a szívecskéket bevonjuk a krémmel, és mindegyik tetejére teszünk egy másik szívecskét

       

       

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.